脂溢性皮膚炎

脂溢性皮膚炎是一種常見的慢性皮炎,多數影響頭皮面部或胸部皮膚。主要成因是皮膚上的牙疱真菌增生而且身體對牙疱菌產生的免疫系統反應過大所致。雖然誘因不明,但壓力或情緒起伏都會令病情惡化。

脂溢性皮膚炎常見於多幼童成年人幼童主要徵狀是頭皮呈現黄色的厚鱗狀皮屑,一般人稱為『頭泥』,面部也可能出現紅疹。成年人主要徵狀是面部近鼻翼位置或眉毛位置出現鱗狀紅疹,可能引起少許痕癢。

廣告

One comment

  1. bb出世3個半月,近兩個月己經有頭泥,塊面長出一粒粒同一堆堆紅色,好癢,成日兩邊耳仔係咁磨,呢兩三日耳仔兩邊磨到無左一層皮出晒水,同成條頸都好紅,今日帶佢睇醫生,今日醫生同之前個醫生講既野唔同,一個話係敏感,一個話係脂性皮膚炎,兩者都係俾左d有類固醇藥膏搽,搽完好d,但無搽幾日又出返來,都唔知算好?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: