Rosacea玫瑰痤瘡 (俗稱酒渣鼻)

玫瑰痤瘡有4大忌,就是

  1. 日曬
  2. 熱力
  3. 酒精
  4. 辛辣食物

玫瑰痤瘡的3個階段:
rosacea.jpg
治療是要看嚴重程度,輕微就用外塗抗生素,嚴重的就要食2-3個月的抗生素。好在玫瑰痤瘡通常是比較容易控制,只要避免4大忌,及早治療就不會有大問題。

廣告

43 留言

  1. 您好啊, 我皮膚就同第一張圖一樣, 都係玫瑰痤瘡, 我食左半年四環素了,
    但仍然係咁…宜家醫生轉左隻flagy 比我食緊
    同埋用左rozex 做電霜半年, 洗面同toner 都係用醫生開既
    但係半年有多都未好返 (之前有睇過其他醫生都係無用)
    你能比d 意見或幫到我嗎? 謝謝你的幫忙

    1. 我二十年前滿面暗瘡,個陣我還是十幾歲青春期,食了不少四環素 及食了兩次Rocaccutane 維 A
      酸,之後瘡沒有了,但就變了面紅,醫生說我患了玫瑰玫瑰痤瘡, 這病
      好發如三十以上之人。
      我現在好轉了很多,我買了一部家用剷皮機,(千萬不要蒸面及針青),
      及我發現了彩豐行的 Anti-Immflammation Serum (搽完不痕,) ; 及香港植麗素的 花蕊精華, Acne treatment cream 都有效(減少面紅及瘡),我遲D 還會試埋雙子星綠激光,之後會向大家匯報情況。
      歡迎到我的電郵傾訴c_elsa@yahoo.com

    2. 可治玫瑰痤瘡, 藥膏及水,試用裝 HKD99
      you can email c_elsa@yahoo.com

  2. 首先要make sure 你真是玫瑰痤瘡,建議你找皮膚專科醫生確診,再研究下一步療程。可在https://hongkongskin.wordpress.com/2007/02/11/%e4%bb%80%e9%ba%bc%e6%98%af%e7%9a%ae%e8%86%9a%e5%b0%88%e7%a7%91/
    找進一步資料。
    當然, 4大忌也要靠自己。

  3. 謝謝你的幫忙, 我之前有睇過皮膚專科, 佢都係比抗生素我食, 但未有好轉

    想問下除左吃抗生素 (我病情唔嚴重, 但一直無好轉)
    做彩光有用嗎? 還有甚麼療法呢?

  4. 你好!我是患有玫瑰痤瘡,請問做彩光有幫助改善面紅嗎?多
    少次才見效呢?

  5. 請問酒渣鼻是否長期病, 很難控制, 因我已醫了一年多,
    仍未痊癒, 常發熱,紅,有時更有瘡,而姐臉部經常紅,好慘.

    1. 我的鼻翼兩旁都有微絲血管爆和經常紅很難看,都好幾年了,睇醫生亦叫我試做彩光,但我怕錢花了又無用,真是很擔心惡化成紅鼻子,請問我應該點做好?

  6. 您好啊, 我皮膚就同第一張同第二張圖的中間, 都係玫瑰痤瘡,
    最初個皮膚醫生比四環素我食,食左一年半有多,同查rozex
    係比之前好左小小,但之後都係甘無咩進展,但一唔食同查就
    會好似以前甘,個醫生都話幫唔倒我,因為都睇左二、三年。之後
    我去左睇私家醫生佢只係比左隻藥膏我用Daktacort,情況好左好多
    ,但我上網查過這藥膏是不可以用在face上所以我唔知可以點
    玫瑰痤瘡已跟左我5年真係好困擾,我曾經要求私人醫生同我做
    彩光,但個醫生唔讚成,最後我同佢講想試,做左一次,效果不理想

    我之前睇政府醫生長(二年)個醫生都只係同我講我都幫唔倒你。
    真係好唔開心!
    你可唔可以比d意見我呀!真係好痛苦!
    謝謝!

    1. 你好啊…我都係好似你所講咁既情況,可唔可以傾下/_\?!

  7. 我既情況好似呢個,,,
    但係我既面頰位仲有一位最初由好似暗瘡咁細既野, 發展生一個有5毫咁大,,,又紅又腫又癢既野~

    我都睇左成年醫生, 本來一個月前已經平復左, 我仲以為已經斷尾添~ 點知前2日又起番,,,

    睇醫生期間, 有醫生話係暗瘡, 有醫生話係濕疹…無一個可以話比我知, 究竟係乜! 我都好想知究竟係乜黎!

  8. 你好!我想問玫瑰痤瘡做彩光有效嗎?因為我吃了4個月四環素
    和搽葯膏,但都沒有進步.醫生建議做彩光.

  9. 玫瑰痤瘡是否絕証, 冇得醫.

  10. Hello!
    我的皮膚比第一張圖嚴重,加上有暗瘡, 已找皮膚專科醫生,確認為玫瑰痤瘡 ,現在吃ROACCUTANE, 請問會唔會有效?吃了三星期藥,瞼部開始脫皮,是好現象嗎?這現象大約要維持多久?吃完4個月一個療程,瞼部會變回原本膚色嗎? 有太多疑惑,HOPE 你可以比d 意見. 謝謝!!!

  11. Dr.Wong 你好~
    我由上個月開始(落雨天果排)條頸兩側同心口位置就出現一點點的紅點/少部份發紅,幾天後便立刻去睇皮膚轉科醫生,佢話我係暗瘡=.=,睇左佢兩星期都無好轉仲反而嚴重左,之後就睇另一個皮膚專科醫生,呢個就話我係
    (Rosacea),到依家都係睇左兩星期都未見好轉…但我總覺得我既皮膚跟落雨同潮濕既天氣有關..
    好似今天(7/7)朝早落雨,我條頸同心口又開始發紅同有些少痕…仲有,我依家沖涼既時候只係用水輕輕洗磧和心口都會很敏感(會整條頸和心口位發紅但唔會能到熱)…其實我係咪患左呢種病OR係其他皮膚病?
    煩惱………..T.T

  12. 醫生, 你好, 我的暗瘡問題於16歲青春期於T字位(兩額一粒都冇)出很多, 服用了一年藥可好轉; 期間10數年都會有單一暗瘡番發, 好大及好痛的; 到步入33歲, 面部好容易好及熱; 這幾年均有睇皮膚專科(+試過食避孕藥)及中藥醫敏感及暗瘡; 情況不致太壞, 但很困擾自己對咩有敏感(註: 本人飲食習慣沒有煙酒/spicy/重味食品, 但常食花生,nuts,朱古力, 豆類食物)? 但直至2008年4月中, 面額兩旁出現了很多細細粒的瘡, 食住中藥(轉過2個中醫)均未能成功, 申延到頸部都有, 致5月中的一天, 面部開始超痕及刺痛….便求助另一皮膚專科, 一個星期的敏感藥, 成功止痕, 有好效果; 但醫生認為可停食類固醇藥, 只服治暗瘡藥, 但痕癢再現; 由零開始。 再訪另一專科西醫; 診斷為玫瑰痤瘡, 非敏感問題; 但服食有關藥物均冇法止痕, 細瘡就有退減但皮膚很乾…….醫生說痕是因為皮膚發炎, 所有cream都止唔到痕(試過elidel止到一個week痕)…痕便抓特別是睡覺時…之後就紅紅腫腫…(如圖)….正因西醫說此問題要長期服藥…故此, 我又再訪中醫…說免疫系統失調而造成..但都係止唔到痕..請問我重可以點?

    灰心的病人字

  13. Dr.Wong 你好~
    我今年1x歲,男仔,臉頰兩旁經常泛紅,天氣熱,緊張時更厲害,但係係有冷氣的地方d紅就會退去70%,之前睇過皮膚專科,話我係毛孔角化,俾左支elosalic ointment我搽,我係果晚搽,第2日塊面d紅退去70%,變左白番但係當我再係第2晚搽左之後,塊面d紅就出番曬黎,我唔敢再搽,因為會仲紅,次次都係咁,我隻手係毛孔角化,但我塊面我都唔知係咪毛孔角化,有無可能係玫瑰痤瘡呢?仲有我應唔應該再搽果枝藥膏呢?

  14. There is no cure for rosacea at this moment, it can only be controlled. I have this same problem, need to take medication all the time. Really hope there will be a cure for it as soon as possible. I use to have flawless skin but now is so nasty.

  15. 王醫生.我想問一問.我的鼻經常長出一點點好細粒的紅點.旦不像是暗瘡.而且鼻常常是紅紅的.黑頭和油也相當嚴重.請問這會是玫瑰痤瘡嗎??有玫瑰痤瘡可以用暗瘡系列的護膚品嗎??謝謝!!

  16. 你好~
    我最近見到有一個中大的研究計劃關於玫瑰痤瘡, 他們說透過整全療法,即生活習慣同飲食改善,一樣可以有顯著的改善,是否真的呢?計劃是免費的,這值得一試嗎?

  17. 本人已確診患有玫瑰痤瘡症有十年時間…
    綜合多個醫生的意見, 均認為現階段還未有藥物醫治, 只可以控制 :
    1. 忌熱 – 飲食(即辛辣, 剛煮熟的食物, 燒烤及火鍋) 及天氣環境, 日光, 人多空氣不暢通的地方
    2. 忌煩燥 – 情緒起伏, 心情暴躁
    3. 忌酒精
    每個人的狀況也不一樣, 凡會令自己面紅之事, 戒之!!! 盡量減低發作機會.
    小心留意病情的變化, 嚴重者雙眼亦會變紅, 隨時可能失明!!!

  18. 想請問使用激光減少第一至第二期臉紅及微絲血管, 最好是幾多波長的激光, 有度數强弱之分嗎??
    各醫生所用的激光也許不同牌子, 有著不同的質素, 病人應該怎樣分辨那一類是針對玫瑰痤瘡症? 也知道醫生所打的是適合波長? 適合的度數? 因所有的彩光激光也標榜能減少微絲血管, 作為病人實在難以作出比較.
    再者同一部激光器能嫩膚, 能脫毛, 能減少血管, 病人怎樣才能知道醫生用了合適的功能?

  19. 本人患有玫瑰痤瘡症已有3-4年
    但睇了3年醫生面紅及腫既情況仍然沒有好
    請問如果做"交感神經切除術"會有效嗎?

  20. 關於中大的研究計劃玫瑰痤瘡, 透過整全療法, 生活習慣&飲食改善,一樣是真的有顯著改善,計劃是免費的, 約2個月後自行keep住這方法, 及買維他命 & 搽面 cream.
    http://hk.myblog.yahoo.com/tear-tail

  21. 我本人有玫瑰痤瘡十幾年了, 經過彩光以與吃抗生素後已好了, 想問市面上有含紅酒素的抗氧化食品,可以食用嗎? 我明白不用飲酒,但是紅酒素與紅酒有關嗎?

  22. wonderfulwoman · · 回應

    本人亦斷斷續續地吃了多年抗生素和塗藥羔也未能把玫瑰座瘡治癒,但吃藥期間加避免曬、熱、戒除刺激食物和酒是足以控制的;最近無心插柳地吃了一個徧方(頗健康),巳不用再服藥了。
    若病情巳受控者,不妨一用。
    每天空腹飲500ml( 馬鈐薯、甘筍、萍果的榨汁),輕症一個月,重症三個月,不能間斷的!是一個療病的方,很多病都有効!

  23. 各位玫瑰痤瘡患者, 不要灰心, 我本身都患了呢個症好多年, 細時一路以為是暗瘡, 連A酸都食埋, 但都係生返, 之後我observed到自己啲粒粒起初係冇白頭or黑頭, 覺得好奇怪, 於是上網睇左好多資料, 發現自己的不是暗瘡, 而是玫瑰痤瘡, 我睇左好多資料, 知道左全世界都有好多人有呢樣問題, 我唔想就咁一世, 於是我勁搵方法, 最後俾我發現咗外國有一本書叫Rosacea 101, 佢教患者食療, 佢教原來係我地個metabolism rate出左事, 佢建議在一個月內控制自己每天碳水化合物的攝取量少於30g, 即係包括任何糖、包、飯麵等,好似好難跟咁, 但我跟左之後, 真係有好明顯既改善!!

    1. 我鼻翼兩旁都有微絲血管爆列和經常紅!!!經過多位醫生證實後,自己都是玫瑰痤瘡患者,但我現在除左以上徵狀之外,還有大量紅腫的暗瘡,睇落更加嚴重。其實是否身體機能出現問題以致此病?

  24. 我依家係第一階段,雖然早前食藥,已經好好多,但依家仲有輕微既印係面上,果個位係好易紅,搞到同周邊正常膚色有一點分別,似係一個紅得唔均勻既印咁,因此好驚熱同發紅,所以每日都會使用少量遮暇,一出門就要咁,搞到自己好苦惱,本身唔係中意用化妝品,但真係逼不得以,依家仲keep住用醫生介紹既藥膏.請問呢個印會退去嗎??有呢個病係未一直都會受果4類原因而發紅呢??

  25. I would like to know more about Rosacea and eczema as I have red spot and dark spot on my face and itchy skin on my neck, hand and chest and has been consulting doctors for many years. I will do a blood test on food allergy next month. How should I talk to the doctor regarding the test?

  26. 你好
    我唔知我咩情況
    我個鼻紅左幾年,有小小掉皮,一時好紅,一時冇咁西利
    好熱好曬果陣會好痕
    呢個病係邊到有得醫?要幾多錢醫?我只係中學生炸:'(
    同埋醫好會5會斷尾?
    個鼻紅好影響外表,,,,,有時都唔敢反學
    救下我= =

  27. 看到以上玫瑰痤瘡的四大忌, 其一是熱力, 想請教運動可以嗎? 因運動會會令整個人血液循環, 流汗. 謝謝!

  28. 醫生你好!我叫Lanie約於兩年前因誤用 某牌子的護膚產品因而開始患上皮膚病,起初以為只是該產品傷了皮膚,看了醫生服用過抗生素也打過針!(因本人面上會流出黃色液體)此皮膚病已困擾了本人差不多三年時間了!當中換過幾位皮膚醫生,每位均有不同講法,有兩位認為本人患有玫瑰痤瘡,有些又說是因天氣敏感的皮膚病,本人看完此論譠所分享的病徵,有些確是跟本人相似,但我想請問醫生玫瑰痤瘡的面上會否流出黃液體?另外本人尤其於這個冬天起特別嚴重!上星期開始連頸部都紅了一片及感到很痕癢!每晚都很難入睡!實在很困擾…請問醫生可否給予寶貴意見及介紹我到對皮膚病較有經驗的醫生看診?本人真的十分焦慮及擔心希望醫生可以幫幫我!感激!

  29. 我已經有玫瑰痤瘡一年了, 而且導致雙眼嚴重發炎, 要不斷看眼科. 另外我現在最大問題是在經期前一定會更加嚴重, 而且很多大大粒的瘡出來,每粒也"又實又大",但是沒有"膿頭"的, 過了一個月仍末消退, 下一個月又再出來, 越來越多, 已經整塊面都有了. 請問有什麼方法可以令瘡消退平伏去印呢? 真是很難受….

  30. Jasmine Wong · · 回應

    根據這裏的描述,我相信我皮膚是玫瑰痤瘡了,除了生吃(例如沙律或魚生),我自小每逢吃蛋、奶、熱性食物和經煮熟的食物,便會長出大大小小帶膿疱,留有印和疤,令我很煩惱,請問我應該怎樣護理自己的皮膚呢?應選擇甚麼類護膚用品呢?能提供品牌嗎?我這個情況,須要長期服藥搽藥控制嗎? 因何我會這樣的呢?

  31. 最近有個台灣自然療法宋奉宜醫師成功醫冶一位玫瑰痤瘡(酒糟)病人!youtube有片睇,佢最近開係一個facebook度解答問題,有興趣者先上佢ge blog度有更詳細講點醫冶呢個病!

  32. 早前有醫生說我患有玫瑰痤瘡, 因我圍住咀附近的皮膚經常會紅(如笑完)又會好黃,總之同其他的膚色明顯唔一樣, 而下巴又有好多粉刺, 我以前都生好多暗瘡, 又食過消炎 葯, 醫生話可以用激光治療, 我好困難, 因我沒有感到面部刺熱等病徵. 唔知是吾真的患上

    Queenie

  33. Dear All,

    可以試danne既治療吖,是醫學治療,只有醫生註場的醫學美容中心先有,我有個friend已醫返好好多,起碼唔駛食藥,
    同塊面已經正常返.

    jess

  34. 我男友都有呢個問題,成日臉紅,熱啦,又出晒細細粒既瘡瘡,又痕又痛!!
    見到佢咁樣都好辛苦!!
    大家仲有冇D咩偏方可以講黎聽聽?
    因為我地仲未做野,冇咩錢可以做彩光,佢都食藥食到窮>3<!
    PLZ!!謝謝!!
    可EMAIL我:gloryeunice@gmail.com

  35. 我臉部的症狀和第一張图一样,己有二年多,請問怎樣醫治,中葯之前吃了很多,也不見好,化妝品也用了玫瑰痤瘡的產品,經常時好時壞,怎麼辦呢?能用中葯配成的臉霜塗在患處嗎?例如熊膽之類?謝謝

  36. After exploring a few of the blog articles on your web page, I honestly like your way of blogging.
    I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be
    checking back soon. Take a look at my web site as well and tell
    me how you feel.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: