擦背惹的禍

中 西 醫 均 認 為 , 聲 稱 可 以 去 死 皮 、 排 毒 兼 「 脫 胎 換 骨 」 的 上 海 擦 背 , 對 健 康 其 實 無 甚 裨 益 , 若 本 身 有 傷 口 或 者 濕 疹 , 更 可 能 令 皮 膚 感 染 , 必 須三 思 。

小時 候 , 世 界 沒 有 死 皮 , 更 沒 有 去 角 質 , 只 有 最 原 始 的 老 泥 ; 時 移 世 易 , 老 泥 有 了 尊貴 的 名 字 , 而 專 門 對 付 老 泥 的 上 海 擦 背 , 亦 由 男 士 澡 堂 的 粗 獷 玩 意 , 搖 身 一 變 為 新娘 子 結 婚 前 最 後 衝 刺 的 「 Must have 」 護 理 。

將 皮 膚 保 護 膜 磨 走

皮 膚 科 專 科 醫 生 王 夢 貞 則 認 為 , 身 體 健 康 的 人 , 根 本 沒 有 必 要 做 上 海 擦 背 , 「 一 般 人 死 皮 層 唔 會 好 厚 , 除 非  食 緊  令 新 陳 代 謝 減 慢 藥 , 如 果 唔 係 都 唔 使 特 登 去 擦 , 唔 磨 唔 會 病 , 只 係 可 能 手 位 置 會 厚 硬 , 無 咁 好 睇 。 」
她 又 指 , 擦 背 的 過 程 中 , 可 能 磨 損 表 皮 層 , 若 堅 持 嘗 試 , 必 須 留 意 技 師 雙 手 及 用 作 擦 背 的 毛 巾 是 否 清 潔 , 「 大 力 擦 背 會 將 皮 膚 天 然 保 護 膜 磨 走 , 就 算 係 小 量 細 菌 同 真 菌 都 可 以 感 染 皮 膚 , 好 似 MRSA ( 抗 藥 性 金 黃 葡 萄 球 菌 ) 、疣 或 者 灰 甲 咁 , 仲 要 加 埋 用 力 , 就 更 加 容 易 入 皮 膚 , 令 皮 膚 發 炎 或 者 皮 下 脂 肪 感 染。 」
本 身 皮 膚 有 損 傷 或 者 濕 疹 患 者 , 表 層 角 質 會 較 薄 弱 , 免 疫 系 統 較 差 的 人士 , 例 如 糖 尿 病 患 者 更 不 應 該 擦 背 ; 一 般 人 則 要 特 別 注 意 腋 下 、 大 腿 內 側 及 頸 等位 置 , 因 皮 膚 較 薄 , 「 有 人 會 覺 得 越 大 力 越 好 , 甚 至 覺 得 痛 同 紅 先 收 貨 , 但 係 其 實 如 果 紅 , 即 係 好 似 曬 太 陽 咁 , 已 經 係 輕 度 灼 傷 。 」
註 冊 中 醫 師 譚 子 勁 亦 指 , 按 摩 可 行 氣 活 血 , 但 不 能 達 到 排 毒 的 效 果 , 「 中 醫 所 謂 毒 , 係 講 緊 紅 腫 熱 毒 毒 , 或 者 風 同 埋 濕 毒 , 要 用 藥 處 理 , 外 面 按 摩 無 乜 害 , 亦 都 無 乜 效 , 死 皮 平 時 都 清 理 到 , 唔 使 特 登 去 磨 。 」

(註:摘錄自2008年10月26日 星期日 蘋果日報)

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: